HOME
 Novo u ponudi -
vrhunska "Zeiss" optika.
The progressive lens programme
with distinctive ZEISS Design DNA.
Brinite za Vaše oči.
Vaša idealna sočiva.
Varilux Physio
preporučuje

Njeno Kraljevsko Visočanstvo
princeza Jelisaveta Karađorđević


opis i karakteristike sočiva
TV REKLAMA

                    Cutler And Gross
                  

Cutler i Gross su osnovali Graham Cutler i Tony Gross koji su se upoznali u optometrijskoj školi, na fakultetu Northampton. Godine 1969. kupili su dućan na 16 Knightsbridge Green i počeli stvaranje ručno izrađenih okvira iznad trgovine.

"Moja ideja dizajna je pomalo staromodna. On treba da bude praktičan, funkcionalan i da izgleda dobro"
- ovo je izjavio Graham Cutler i to predstavlja poslovni moto firme Cutler and Gross. Iako su mnogi proizvođači prešli na industrijsku proizvodnju Cutler and Gross ostali su verni tradiciji ručno izrađenih okvira.

"To je lepo ako naočare mogu biti seksi i tajanstvene. Ljudi kojima trebaju naočare ne moraju se osjećati odvojeni od glamura"
- Tony Gross.


Pedesetih godina nacionalni zdravstveni servis je jedini proizvodio naočare. Graham Cutler i Tony Gross su posle škole počeli da rade u odseku zdravstva očnog odeljenja u kraljevskoj avijaciji, ali tada se još nisu poznavali. Posle toga su upisali Nort Hampton koledž kako bi postali optičari. Upravo tu su se i upoznali.
Kompaniju Cutler and Gross osnovali su 1969. godine u Londonu. To je bila mala optika gde su odlazili dame i gospoda da testiraju svoj vid. Katler i Gros su potpuno izmenili klasičan dizajn i krenuli su da prodaju ručno rađene remove. Za ovih 40 godina napravili su više od 900 originalnih ramova. Svaki od tih modela bio je poseban i inspirisan nečim novim i drugačijim, a to je zbog toga što Grajam i Toni imaju različit pristup dizajnesrskom poslu. Dok su svi drugi brendovi stavljali svoj šljašteći logo spolja, da bi bio što istaknutiji, Cutler and Gross su sakrivali svoj zlatni logo unutar desne drške. Svaki klijent je morao da dođe na sastanak gde bi se uzimale mere i birala boja i dizajn rama, zbog toga što su se ramovi ručno pravili. Za njihovu izradu bilo je potrebno dve do tri nedelje.Proces izrade do danas nije mnogo promenjen.
Prekretna godina za Cutler and Gross bila je 1982. kada se kompaniji pridružila Meri Vilkinson. Te godine su postigli neverovatan uspeh na sajmu muške mode u Parizu.

Proces izrade Cutler and Gross naočara:

Dizajn se konvertuje u kompjuterski crtež i onda se front rama seče na CNC mašini. Svi ostali procesi se rade ručno. Sledeći korak je poliranje naočara koje počinje kotrljanjem fronta i drškica u burićima 24 sata sa većim komadićima smole, a posle sa finijim komadićima smole. Kotrljanje sa smolom uglačava površinu rama i priprema je za ručno poliranje - a da se pri tom ne skine oštrina sa ivica rama. Te ravne, malo grube ivice daju taj ručno završni kvalitet mnogim Katler i Gros ramovima. Nakon toga ramovi se čiste i buše se rupe na mestu za šarke. Šarke sa čiodama učvršćuju ram. Glava čiode se vidi i to je jedina dekoracija koja je dozvoljena. Za svaku šarku se buše 4 rupe i stavljaju se čiode. Logo se postavlja sa unutrašnje strane desne drške. Pravi se ležaj u koji se postavlja logo i to se ispunjava smolom koja to učvršćava. Ovaj proces obrzbeđuje postojanost logotipa i to ga čini originalnim Cutler and Gross modelom naočara.
Mnoge poznate ličnosti nose Cutler and Gross modele naočara, kao što su Kate Moss, Elton John, Bono, Princeza Ana...


 
 

 

Optika Sole iz Beograda je
Authorized Dealer (ovlašćeni prodavac) Dita, Mykita, Cartier, Lindberg,
Thom Browne, Cutler and Gross,
Linda Farrow, Lafont ... naočara.O BRENDOVIMA
+